Controverse: AQHA neemt stelling tegen FEI

08/01/2019 – Op 19 december 2018 gaf FEI zowel NRHA als AQHA te kennen de samenwerkingsovereenkomst te beëindigen. De officiële verklaring luidt: “Teneinde de integriteit van de discipline te waarborgen en gelijke voorwaarden te handhaven voor alle atleten in FEI Reining, is de overeenkomst met deze 2 organisaties beëindigd. Zowel AQHA als NRHA is te kennen gegeven dat een bindende verplichting zich te houden aan de FEI regelgeving aangaande anti-doping, toezicht en leeftijd van competitiepaarden vereisten zijn voor een hernieuwde samenwerking”.
Dat NRHA op het gebied van anti-doping een ander beleid hanteert dan FEI is algemeen bekend. In een onlangs afgegeven verklaring meldt AQHA Executive Vice President Craig P. Huffhines dat AQHA zich altijd aan de FEI regelgeving heeft gehouden. AQHA heeft de samenwerking met FEI van meet af aan zeer belangrijk gevonden met als doel de sport internationale erkenning te geven in de hoop dat Reining ooit erkend zal worden als Olympische discipline. De toewijding van AQHA heeft er mede toe geleid dat Reining als internationale sport is erkend en deel uitmaakt van de Wereld Ruiter Spelen.
Krachtens de overeenkomst met FEI zouden alle evenementen voor paarden van 7 jaar of ouder onder de jurisdictie van FEI moeten vallen. AQHA kent geen klasse voor paarden van 7 jaar en ouder. De business strategie van AQHA heeft de voorkeur om paarden op jongere leeftijd te starten in de Junior- (3-5) en Senior competitie (6 en ouder).
De AQHA staf heeft een gesprek gevoerd met Bettina de Rham, FEI verantwoordelijk directeur  voor onder andere de discipline Reining. AQHA heeft aangegeven dat de benadering van FEI de sport en de hippische industrie niet ten goede komt. Tevens heeft AQHA benadrukt dat het leeftijdsargument eerder een politieke marktplaats kwestie is dan een dierenwelzijn kwestie. AQHA vindt dat FEI sterk moet overwegen om aangaande de leeftijdgrens op één lijn te komen met de organisatie die de basis voor de Reining sport heeft gelegd. AQHA betreurt de gang van zaken en is duidelijk in haar stelling dat de economie bij FEI schijnbaar een grotere invloed heeft in de besluitvorming binnen de hippische sport en in dat licht ook de erkenning van Reining als Olympische discipline.
De volledige tekst van de verklaring van Huffhines is door Uli Vey, Internationaal Directeur van de Duitse Quarter Horse Associatie, beschikbaar gesteld aan onze gewaardeerde collega Ramona Billing en is na te lezen op www.western-journal.de.

©2019 WRS Nieuws

Foto: Craig Huffhines. Foto: American Horse Council, USA


Category: Nederlands

error: Content is protected !!